Inredningstips

Inreda litet rum – 10 tips för att inreda små rum på ett smart sätt

Inreda litet rum

Har du ett litet hem eller bara ett rum som du vill göra mer av? Oavsett om det handlar om ett sovrum, ett vardagsrum eller kanske ett kontor finns det många smarta sätt att inreda och utnyttja utrymmet på bästa sätt.

Här är tio tips för att få ut så mycket som möjligt av dina små rum:

1. Välj rätt möbler

När du inreder ett litet rum är det viktigt att välja möbler som passar storleken på rummet och som inte tar för mycket plats.

Möbler med ben gör att du kan se mer av golvet, vilket kan ge intrycket av att rummet är större.

Även möbler som är smalare och längre, till exempel en soffa med låga armstöd, kan vara bra val när du vill skapa en känsla av rymd. Om du har ett rum med lågt i tak kan det också vara bra att välja möbler som inte är för höga, så att rummet inte känns trångt.

2. Använd förvaring till max.

Se till att utnyttja alla möjliga förvaringsmöjligheter, till exempel hyllsystem, garderober med skjutdörrar och under-sängsförvaring.

Om du har möjlighet att bygga in förvaring, till exempel under en trappa eller i en alkov, kan det vara ett bra sätt att få plats med mer saker utan att det tar upp ytterligare golvyta.

Det kan också vara bra att välja möbler med förvaring, till exempel en soffa med förvaringslådor eller en säng med inbyggda lådor.

3. Tänk vertikalt

Utnyttja väggarna och taket genom att hänga upp hyllor, tavlor och andra dekorationer. Det här ger intrycket av att rummet är högre och ger dig dessutom mer plats att förvara saker på.

Du kan också välja möbler med ben, så att du kan se mer av golvet och skapa en luftig känsla.

Om du har låga fönster kan det också vara bra att välja gardiner eller persienner som är längre än fönstret, så att det ger intrycket av att rummet är större än vad det egentligen är.

4. Satsa på ljusa textiler

Ljusa textiler reflekterar ljuset och ger intrycket av att rummet är större. Välj gärna textiler i ljusa färger som vitt, beige eller ljusgrått, och undvik mörka färger eller mönster som kan ge ett trångt intryck.

5. Framhäv dina fönster

Genomskinliga alternativ som gardiner eller persienner ger intrycket av att rummet är större, eftersom det släpper in mer ljus.

Välj gärna gardiner eller persienner som är längre än fönstret, så att det ger intrycket av att rummet är högre. Om du har mörka gardiner eller täcker för fönstren helt kan det ge motsatt intryck – att rummet är mörkt och trångt.

6. Skaffa fler speglar

Speglar kan få rummet att kännas större eftersom de reflekterar ljuset och skapar djup i rummet. Du kan till exempel hänga upp en spegel på en vägg, placera den på en bokhylla eller på en byrå.

Om du har en spegel som täcker en hel vägg kan det ge intrycket av att rummet är mycket större än det egentligen är.

7. Välj rätt belysning

Bra belysning kan göra mycket för att ge intrycket av att rummet är större. Välj lampor och armaturer som ger ett jämnt och fint ljus, och tänk på att använda olika ljuskällor för att skapa olika atmosfär och djup i rummet.

Du kan till exempel välja en takpendel som ger allmänbelysning, och komplettera med ljusstakar eller bordlampor som ger mer direkt belysning.

8. Välj rätt mönster och färger

Mönster och färger kan också påverka hur stort ett rum känns. Välj gärna mönster och färger som är ljusa och harmoniska, och undvik mönster och färger som känns tunga och klaustrofobiska.

Du bör också tänka på att välja mönster och färger som matchar varandra, så att hela rummet känns enhetligt och snyggt.

9. Prioritera möbler som gör flera saker

Du kan spara plats och göra ett litet rum mer funktionellt genom att välja möbler som gör flera saker. Till exempel kan du välja en säng med inbyggd förvaring, eller en soffa som kan göras om till en säng.

Du kan också välja en soffbord med förvaringslådor, eller ett kombinerad skrivbord/bokhylla.

10. Dekorera smart

När du inreder ett litet rum kan det vara bra att välja dekor som är lättflyttad och som inte tar för mycket plats.

Du kan till exempel välja enkla växter som inte kräver för mycket skötsel, eller välja dekorationer som är lätta att hänga upp på väggen. Tänk också på att välja dekor som passar stilen och atmosfären i rummet, så att det känns harmoniskt och inbjudande.

Med dessa tips i åtanke kan du enkelt inreda ett litet rum på ett smart och praktiskt sätt, och därmed skapa en rymlig och trivsam plats att vistas i.

111 Comments